Hi ha un públic que està disposat a pagar pel bon periodisme. Roger Palà i Joan Vila, socis i fundadors del projecte Crític, ens ho acaben d’assegurar a la tertúlia de la Canallesca i ho han demostrat amb els resultats de la seva campanya per posar en marxa aquest mitjà de comunicació digital.
Els números canten. Han aconseguit una cinquantena de socis col·laboradors que han aportat el capital inicial i més de 800 micromecenes a través de la plataforma Verkami. Tot plegat suma 100.000 euros i segueix pujant. Ara el repte és arribar al miler de micromecenes en els últims 10 dies de Verkami i cuidar-los perquè es quedin.
La idea és poder comptar amb un pressupost de 80.000 euros anuals per fer un periodisme reposat, un “slow jornalism” d’investigació i amb sentit crític, que fugi de la tendència actual cap “fast food” informatiu. És fàcil de dir però difícil de portar a terme en un món esclau de les xarxes socials, de l’últim minut i dels missatges curts.
Crític serà periodisme contrastat i de qualitat però tampoc serà un missal. Segons els pares de la criatura els reportatges setmanals es podran llegir amb un cafè amb llet i els anàlisis d’actualitat diària amb tres o quatre parades de metro.
Però incidirà en qüestions que els mitjans tradicionals sovint obliden per manca de temps i per les dependències econòmiques. “No es tracta tant d’anar a l’escuma de la informació sinó als corrents de fons”, afirma Roger Palà amb una frase prestada d’un dels seus professors.
I Joan Vila ens explica que el vaixell que han triat per aquest viatge a les aigües més profundes és una empresa cooperativa perquè aposten per la gestió democràtica, la participació equitativa i l’economia social i solidària. La publicitat no suposarà mai més del 25% del finançament. Això vol dir que els subscriptors seran la base principal i el que donarà ales a Crític per volar en llibertat i sense haver de buscar audiència a qualsevol preu. “No busquem molts clicks sinó mil subscriptors que paguin.
I per què pagaran els subscriptors? Doncs en primer lloc per tenir accés als continguts abans que ningú i altres avantatges exclusius. Però també perquè es faci periodisme d’investigació i determinats temes vegin la llum.
Roger Palà i Joan Vila ens transmeten il·lusió i esperança en el futur del periodisme en una època molt fosca. Són valents, s’han llançat a la piscina en un moment de transició, que ells diuen que és quan la societat fa més costat a les noves idees. Segur que tenen raó!
Arribem als postres i ja no parlem de Crític. Ara entrem de ple en els temes de corrupció que han sacsejat el Camp de Tarragona últimament. Torredemarra fa un parell de setmanes i Cambrils avui mateix. També obrim un debat sobre el tema de la primera revista monogràfica anual en paper que publicarà Crític. No ens acabem de posar d’acord amb els pronòstics sobre què passarà el 9N i cap on ens portarà el procés independentista. Però en una cosa hi ha quòrum. A Tarragona ens agrada més el nom de la campanya (Sentit Crític) que el del mitjà (Crític).
I encara ens quedem enganxats a la porta del restaurant, acabant la tertúlia. Queden 10 dies de campanya a Verkami. Feu-hi un cop d’ull clicant aquí!